yt_logo fb_logo instagram_logo

Portret kot družinska dediščina

Večni spomini, ujeti na papir
Članek

Kakšna je razlika med fotografijo in portretom?

Fotografije so lepi spomini, na katerih ujamemo trenutke, ki si jih želimo zapomniti. Portret sam pa se bolj kot na trenutke osredotoča na osebo in osebnost v nekem določenem času. Zato risan portret in fotografija nista nikoli enaka!

             

Proces nastajanja portreta

Kadar naročate portret, je pomembno, da imamo vsaj 1 dobro fotografijo portretiranca z višjo resolucijo (vsaj 1mb velikosti). Zaželeno pa je, da se k temu doda še nekaj fotografij portretiranca. S tem se sama lažje fokusiram ne samo na dejansko podobnost ampak tudi na karakter, ki v tem primeru lahko resnično zaživi na sliki.

Zakaj je portret umetniško delo?

Velikokrat prihaja do zmotnega prepričanja da gre pri portretu za strikten preris s fotografije. Morda se ponekod to res dogaja, sama pa se lotevam zadeve dosti bolj poglobljeno, saj je moja želja ujeti osebo in njeno osebnost - ne samo podobnost. Zato preučim različne fotografije portretiranca in v določeni meri idealiziram podobo glede na posameznikovo osebnost. Rezultat so portreti, na katerih so si portretiranci po pričevanjih njihovih bližnjih bolj podobni kot na fotografijah.

 

Zakaj je portret najlepše  darilo

Portret je personalizirana in edinstvena življenjska zgodba portretiranca in tudi večna družinska dediščina, ki jo podarimo enkrat v življenju. Tudi zato je izredno pomembno, da si za portret vedno vzamemo dovolj časa, da sodelujemo s strankami, da izberemo najboljše fotografije in skupaj iz fotografij sestavimo čudovito zgodbo, ki je tako za večno upodobljena na portretu.

Iz različnih fotografij nastaja ena zgodba

Ponavadi na eno fotografijo naenkrat ne ujamemo vseh ljudi, ki nam veliko pomenijo. Tako imamo goro fotografij in nobene takšne, ki bi jo res radi razvili, postavili na steno, nanjo bili ponosni in ustvarili vsebino, ki se bo predajala naprej skozi generacije.

 

Zato v našem studiu ne ustvarjamo samo portretov, temveč USTVARJAMO VEČNE SPOMINE in DRUŽINSKO DEDIŠČINO.

Na portretih ujamemo ljudi in njihovo bistvo. Z vašo pomočjo nastanejo umetnine, ki predstavijo posameznike, pare in družine takšne, kot so. Ne le v tistem trenutku, ko je bila posneta fotografija, temveč osebe v resničnem, vsakdanjem življenju. V portret je vloženega ogromno truda, časa in veselja do dela s strani portretista in enako veliko ljubezni, navdušenja in veselja s strani tistih, ki bodo portret podarili.


Oglejte si galerijo PORTRETOV in galerijo KARIKATUR, ki so nastali v našem studiu.

Da ne zamudite dogajanja v našem studiu, se prijavite na prejemanje mesečnih novičk Iz studijskega dnevnika.Sledite nam lahko tudi na YouTube kanalu Dolores Art Studio. 

 

 KONTAKT IN POVPRAŠEVANJE

Dolores Ponoš

Ulica mesta grevenbroich 13

3000 Celje