yt_logo fb_logo instagram_logo

Zakaj je ustvarjalnost pomembna?

»Ustvarjalnost pomeni več kot le to, da si čuden- to je prelahko. Kdorkoli je lahko načrtno čuden. Težko pa je biti preprost. Ustvarjalnost pomeni, da preproste stvari spreminjaš v čudovito preproste.« - Charles Mingus


Članek

V osnovni šoli so kot ustvarjalni prepoznani tisti otroci, ki dobro rišejo ali pišejo.
Dejstvo pa je, da smo ustvarjalni prav vsi, vendar družba to sposobnost v nas uspešno zatira.
V šolskem sistemu se vedno bolj nagibajo k iskanju ene same pravilne rešitve, kar olajša ocenjevanje in je časovno manj zahtevno, vendar pri otroku zavira zmožnost odprtega razmišljanja. Prav tako so predmeti, ki spodbujajo ustvarjalnost, na primer likovna in glasbena vzgoja, še vedno postranskega pomena.

Veliko ljudi ustvarjalnosti ne prepozna kot pomembne vrline in je zato ne spodbujajo. Ustvarjalni ljudje namreč razmišljajo po svoje in v življenju ustvarjajo lastne poti- niso tisti, ki slepo sledijo, ampak so tisti, ki vodijo.

Medtem ko pravila in omejitve v sistemu otroško ustvarjalnost zavirajo, pa je v poslovnem svetu inovacij in tehnološkega napredka ustvarjalnost vedno bolj iskana veščina.

Kaj nam ustvarjalno razmišljanje nudi?

- videti rešitev tam kjer jo drugi ne
- videti problem kot izziv
- znati izstopiti že zato ker gledamo drugače na življenje
- biti kreativen pa naj bo to na platnu, pri pisanju, plesu, glasbi ali v kuhinji.
- biti inovativen
- biti svoboden v svojem razmišljanju in percepciji


»Vsak otrok je umetnik. Problem pa je ostati umetnik tudi po tem, ko odrasteš.« - Albert Einstein

Edino, kar posameznika loči od množice, je njegova sposobnost ustvarjalnega razmišljanja in iskanja novih in boljših rešitev. V svetu inovacij želimo biti del napredka, ne del množice. Da bi to dosegli, moramo pustiti svojim mislim, da jih odnese izven okvirjev, ki smo jih vajeni, in dati lastni ustvarjalnosti prosto pot. A tako kot pri vsaki stvari je v to da obnovimo (ali bolje rečeno nazaj oživimo) svojo ustvarjalno plat potrebno vložiti nekaj truda. Svojo kretivnost najlažje spodbujamo preko umetnosti pa naj bo le ta v plesu, likovnem ustvarjanju, glasbi, pisanju ali pri kuhanju. Tam so naši možgani lahko resnično svobodni in si dovolijo še tako bizarne ideje.

Le ustvarjalnost in inovativnost omogočata napredek, brez njih bi bili še vedno v kameni dobi. Prav tega dejstva se zavedajo tudi vodje največjih svetovnih podjetij, ki ustvarjalnost postavljajo na prvo mesto pri iskanju novih zaposlenih. Po nekaterih raziskavah bi naj ustvarjalnost in kreativnost posameznika bila najbolj zaželena veščina 21. stol. 

Ko tudi sami ugotovimo, da je naša lastna ustvarjalnost tista, ki dela življenje zabavno, ko vsak dan svoj dragoceni čas posvetimo iskanju novih in boljših načinov in rešitev, takrat lahko resnično začnemo uživati v tistem, kar počnemo.

V spodnjem videu pa si oglejte, kako je ustvarjalnost pomagala meni pri ustvarjanju kariere v umetnosti.
Dobra novica je ta, da se lahko ustvarjalnosti (ponovno) naučimo. Če vas zanima, kako, ne zamudite našega naslednjega članka o spodbujanju ustvarjalnosti.Da ne zamudite izida člankov v prihodnje, se prijavite na prejemanje mesečnih novičk
KONTAKT IN POVPRAŠEVANJE

Dolores Ponoš

Ulica mesta grevenbroich 13

3000 Celje